Εικόνες Δήμου Φαιστού
 
 
 
 

Καλωσήρθατε στο Δήμο μας

Σας καλοσωρίζουμε στον δικτυακό τόπο του Δήμου Φαιστού. Στις ακόλουθες σελίδες μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε πληροφορίες για:

 

 

Αρχική Ο Δήμος Περιβάλλον Φυσικοί Πόροι
Φυσικοί Πόροι PDF Εκτύπωση
Πέμπτη, 03 Ιούλιος 2008 11:10

Γόνιμη Γη

Η γόνιμη γη υπήρξε από αρχαιοτάτων χρόνων η σπουδαιότερη πλουτοπαραγωγική πηγή της ευρύτερης περιοχής και ο κυριότερος λόγος που κατοικήθηκε από την προϊστορική εποχή.

Σήμερα η ίδια γη εξακολουθεί να είναι η σημαντικότερη πηγή εισοδήματος για την περιοχή αφού το 54% της συνολικής έκτασης του δήμου αξιοποιείτε στη γεωργική δραστηριότητα.

Υπόγεια Νερά

Η αγροτική οικονομία της περιοχής στηρίζεται σήμερα στην εκμετάλλευση των υπογείων νερών της.

Τα υπόγεια νερά που αρδεύουν τις γεωργικές εκτάσεις του Δήμου Μοιρών συγκεντρώνονται κυρίως στις υδρολογικές λεκάνες Μοιρών και Πόμπιας οι οποίες αποτελούν τμήματα της υδρολογικής λεκάνη του Γεροποτάμου. Η εκμετάλλευση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα τόσο στην περιοχή του Δήμου όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσαράς άρχισε του 1970 εντάθηκε την δεκαετία του 1980 για να φθάσομε σήμερα να αντιμετωπίζομε πρόβλημα υπερεκμετάλλευσης του.

Αιολική - Ηλιακή Ενέργεια

Τα τελευταία χρόνια, κάτω από την πίεση της υπερθέρμανσης του πλανήτη αλλά και της διαφαινόμενης μελλοντικής ανεπαρκείας των υγρών καυσίμων, η τεχνολογία έχει αναπτύξει εναλλακτικά συστήματα παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τη δύναμη των ανέμων. Η ευνοϊκή γεωγραφική θέση της περιοχής μας που της εξασφαλίζει μεγάλη διάρκεια ηλιοφάνειας καθ΄ όλη σχεδόν τη διάρκεια του έτους αλλά και σημαντική αιολική δραστηριότητα το μεγαλύτερο μέρος του έτους, δημιουργούν νέες δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής.

Η σταδιακή εξοικείωση τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα με αυτού του είδους τη τεχνολογία αναμένεται να επιταχυνθεί στο άμεσο μέλλον αφού προσφέρει ενέργεια με συγκριτικά μικρό οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.